TÖRÖKSZENTMIKLÓS – VÁROSI KÖNYVTÁR ÉS MŰVELŐDÉSI HÁZ 2009-2011

A város vezetése a volt városháza épületében működő két intézmény számára új, az eddigi körülményektől jóval korszerűbb és funkcionálisan kompakt módon épített műszaki környezet megvalósítását tervezi.

A tervezési program meghatározta az épület együttes funkcionális felosztását. A volt áruház épület átalakításával és bővítésével a könyvtár helyiségigényét, új épületrészben a művelődési ház funkcionális programját biztosítani. A tervezett épület térszervezési koncepciójának alapja egy kellően tágas, többszintes aula létrehozása, amelyre a két intézmény főfunkciói nyílnak. A főbejárat és az aula legkedvezőbb helye a Pánthy utca homlokzata, hiszen ez a csendesebb, kevésbé forgalmas utcára tájolt, mélyen visszahúzott főbejárat a közönségforgalom fogadásának kellően ünnepélyes helye.

Az aulából nyílik a könyvtár belső főbejárata, a könyvtári galériák, az előcsarnokban került kialakításra a központi információs pont, a főlépcsőház. A földszinten a felnőtt könyvtár közönségterei, az emeleten a gyermekkönyvtár, médiatár és az e-Magyarország internetes könyvtár közönségforgalmi terei helyezkednek el. A volt áruházépület keleti, 3 szintes szárnyában a könyvtári háttérmunka munkaszobái és az igazgatási területei kerültek kialakításra az új építés során. A könyvtárépület, a központi raktár és a csatlakozó művelődési ház épülettömegei egy átriumudvart zárnak közre.

A művelődési ház aula-előcsarnokára nyílik a többcélú rendezvényterme, a kiállító tér és a kávéház. Ez a belső tér gazdagon tagolt, a főbejárati üvegfalon a külső tér irányába is feltárul a városi szövet szerves részévé válik. A rendezvényterem mögött, a színpad magasságában emelt szinten művészöltözők, kiszolgáló helyiségek helyezkednek el.

Az első emeleten a táncterem, multifunkcionális kiállítási terek, az igazgatási területek és öltözőcsoportok találhatók. A két szintet a főlépcsőház, illetve szolgálati lépcsőház köti össze.

A rendezvényterem ház a házban elv szerint került telepítésre. A terem kétszintes, nézőtér hátfalán karzat létesül. A színpad 1/3 része bontható, mobil elemekből készül, a rendezvényterem többcélú hasznosítása biztosítható. A színpad előfüggönnyel vizuálisan lezárható, a szerkezeti és szakipari kialakítások lehetővé teszik színpadtechnikai elemek telepítését.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

 

Megbízó: Törökszentmiklós Város Önkormányzata

Összes alapterület: 2500 m2

Beruházási költség: 818 millió Ft