NYÍREGYHÁZA – ESÉLY CENTRUM 2006-2008

A honvédségi kezelésből kivont és a Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának tulajdonába kerülő laktanyák hasznosítására a tulajdonos pályázati pénzből és önerő biztosításával végezte el. A két laktanya a Tiszavasvári út kivezető szakaszát egymással szemben mintegy 10 ha területen helyezkedik el.

Az úgynevezett Barna-mezős beruházások célja, hogy a leromlott, használaton kívüli településrészek munkahelyteremtő gazdasági tevékenységeknek lehetőséget kínáló, fejlődő, megújult városrészek jöjjenek létre. A fejlesztés célja továbbá, hogy javuljon az út és az infrastrukturális hálózat, az elhagyott városrészek vonzó gazdasági és társadalmi környezetté váljanak, integrálódjanak a városi szövetbe.

A volt Báthory laktanya területén, négy épület rekonstrukciójával valósult meg az Esély-Centrum, a „Fogyatékkal élők esélyegyenlőségének növelése” program keretében. A mozgásukban korlátozott és egyéb módon sérült emberek számára komplex szolgáltatást nyújtó, korszerűen felszerelt orvosi, igazgatási, központ és bentlakásos szociális otthon létesült a felhagyott honvédségi épületek felújításával.

A létesítmény 2007-ben az „Év akadálymentes épülete” építészeti nívódíj megosztott I. díja elismerésben részesült.

A projektet támogatta az Európai Unió és a Magyar Köztársaság Phare programja.

Megbízó: Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata

Összes alapterület: 2500 m2

Beruházási költség: 300 millió Ft